In het weekend van 13 en 14 juli opent Imkerij Weerlanerpolder tussen 12:00-16:00 uur net als veel andere Nederlandse imkers hun bijenstallen voor het publiek. Het is dan Landelijke Open Imkerijdag. Tijdens dit weekend kun je op meer dan tweehonderd plaatsen in Nederland een kijkje nemen in de bijzondere wereld van de bijenhouderij. Dus ook bij de imkerij op de Weerlanerpolder. Op zaterdag en zondag vertelt imker Meinhard over het fascinerende leven van de honingbij en demonstreert hij wat er allemaal komt kijken bij het werk van de imkert. Ook kun je verse honing en planten kopen, je eigen honingpotjes tappen en een kijkje nemen in de tuin.

Activiteiten: wat is er te doen?

De imker vertelt

En wat is er op 13 en 14 juli te beleven? Imker Meinhard van de Reep vertelt over het leven en het nut van honingbijen en wilde bijen Bijenhouden is meer dan een bijenvolk met 40.000– 50.000 bijen in een kast onderbrengen en verzorgen. Het betekent ook slingeren van de gewonnen honing, het vangen van of voorkomen van zwermen en inspelen op het weer en de natuur.

Verse honing proeven

Vese honing van de imkerij is te proeven. Er zijn veel verschillende soorten en voor ieder wat wils!

Je eigen honingpotje tappen

Het leukste voor de kinderen (maar eigenlijk voor iedereen) is misschien wel het tappen van verse honing. Je koopt bij ons een glazen potje met deksel, en deze mag je zelf vullen met echte, verse honing van Imkerij Weerlanerpolder!

Kijken naar bijen in een observatiekast

U kunt in een observatiekast een bijenvolk bekijken en misschien laat de bijenkoningin zich zien. Het is vast wel wennen aan al dat gezoem om u heen, maar veilig in een bijenpak zult u merken dat bijen helemaal niet eng zijn.

Honing, honingproducten en platen te koop

Er is een kraam met verse honing van Imkerij Weerlanerpolder. Verschillende smaken en soorten vind je hier. Ook andere zoete lekkernijen met honing zijn aanwezig. Daarnaast zijn er (kinder)boeken te koop, evenals vast planten voor een bij-vriendelijke tuin. Kan je niet aanwezig zijn? De producten zijn het hele jaar door te koop bij Het Honingmagazijn.

Ook aandacht voor de wilde bijen

Honingbijen en vele soorten solitaire bijen en hommels maken moeilijke tijden door. We hebben er allemaal wel over gehoord. Onder andere door een gebrek aan bloemen lopen de aantallen van deze belangrijke bestuivers terug. Daarom besteden imkers tijdens de Landelijke Open Imkerijdagen ook aandacht aan de wilde bijen in Nederland. Ze geven voorlichting over het maken van bijenhotels en over wat geschikte bloemen zijn en waarom.

Informatie en tijden

Datum: 13 en 14 juli 2023

Tijd: 12:00 – 16:00 uur

Locatie: Imkerij Weerlanerpolder (gelegen aan het wandelpad tussen de Oude
Weerlaan en de Oosteinderlaan in Hillegom)

Contact: Vragen over het programma? Bel Meinhard van de Reep (06 493 857 34)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *