Bij-vriendelijke tuinen

Tijdens de Nationale Zaaidagen 2023 doen we een oproep op alle bewoners van Hillegom en omstreken om hun tuinen bij vriendelijker te maken!

Koop een plantenpakket

Imkerij Weerlanerpolder, Rabobank Bollenstreek, de Stichting Natuurlijk Hillegom en de werkgroep Bijenlint Hillegom bieden u daarom een fraai plantenpakket aan om bijen en vlinders in uw tuin meer kansen te geven! Dit pakket biedt een extra kans van uw tuin een echte bijen- en vlinderoase te maken! Vaste, inheemse planten zijn ontzettend belangrijk voor bijen en vlinders om te kunnen overleven. Met dit pakket bieden wij de bewoners van Hillegom, Lisse en Teylingen de mogelijkheid de eigen tuin geschikt te maken voor de vele insecten zoals wilde bijen en vlinders.

BESTEL HET PLANTENPAKKET

Lokale kwekers

Het pakket is samengesteld door lokale kwekers en bevat planten die jaar in jaar uit, nectar en stuifmeel leveren voor vele insecten, waaronder de wilde bijen en vlinders. Naast dit pakket ontvangt iedere afnemer een zakje bloemenzaad om deze zomer nog extra kleur te geven aan uw tuin!

Gratis bijenhotel

Voor de eerste 50 bestellingen heeft Rabobank Hillegom gratis een bijenhotel ter beschikking gesteld! Wees er dus snel bij, want op = op.

  • Het plantenpakket bestaat 12 planten, goed voor ruim 5 vierkante meter prachtige planten,
  • Een pakket kost 20 euro,
  • Gratis bijenhotel voor de eerste 50 bestellingen,
  • Per pakket gaat 5 euro naar de Stichting Natuurlijk Hillegom, een initiatief om Hillegom groener en fleuriger te maken!

Bezoek ook de Imkerij Weerlanerpolder

In het kader van de nationale Zaaidagen is Imkerij Weerlanerpolder geopend op zondag 23 april van 11.00 – 16.00 uur. Op de buitenlocatie wordt  rekening gehouden met de coronaregels. Tijdens deze dag:

  • geeft de imker de hele dag voorlichting over bijen,
  • zijn er fraaie planten te koop,
  • zijn er activiteiten voor kinderen,
  • en is er natuurlijk heerlijke natuurzuivere honing uit de streek verkrijgbaar.

Informatie over het plantenpakket

Vaste planten zorgen met hun vaak rijke bloei niet alleen voor kleur en dus sfeer in de tuin. Het zijn belangrijke nectarleveranciers voor tal van hommels, (nacht)vlinders en bijen. Alle planten in deze categorie zitten en vol mee en zijn uitstekende trekpleisters voor nectarliefhebbers. Het zijn ook bijna allemaal planten die rijk en langdurig bloeien. Uw tuin zal er dus extra fleurig bijstaan.
De bij is van alle nectarliefhebbers wellicht het belangrijkste voorbeeld. Zoemend van bloem tot bloem zorgen bijen voor de bestuiving en zodoende bevruchting van planten. Een aantal planten zijn door het hoge gehalte aan nectar extra aantrekkelijk voor bijen en vlinders.
Het pakket omvat volgende planten: Bijvoet, Kruipend Zenegroen, Zonnekruid, Smeerwortel, Grote Kattenstaart, Muskuskaasjeskruid, Bijenkorfje, Beemdooievaarsbek, Duifkruid, Grote centaurie, Sint-Janskruid, Herfstaster, Lavendel, Koninginnekruid. (Definitieve keuze nog te maken n.a.v. het actuele aanbod bij kwekers.)